Jobcrafting, het proactief aanpassen van het werk om het uitdagender en passender te maken, loont. Medewerkers zorgen er namelijk zélf voor dat ze in ontwikkeling en geboeid blijven en dat hun talenten optimaal worden benut. Dat motiveert en stimuleert.
Medewerkers die vanuit hun eigen kracht werken, zijn bevlogen. En bevlogenheid draagt bij aan werkgeluk en een hogere productiviteit. Een win-win situatie dus, voor de medewerker én de organisatie.
De rol van de werkgever
Als werkgever kun je jobcrafting stimuleren. Belangrijk hierbij is echter wel dat de verandering bij de medewerker zélf vandaan komt (zelfsturend vermogen). De werkgever heeft dus vooral een stimulerende rol. Er zijn 4 terreinen waarop aanpassingen in het werk mogelijk zijn:
De medewerker kan worden aangespoord om met kleine aanpassingen de eigen functie op maat te maken. Het doel is dan ook om de baan opnieuw aan te laten sluiten bij de motivatie en de talenten van de medewerker. Op die manier wordt gewerkt aan een blijvende staat van bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid. Een baan heb je niet meer voor het leven, daar werk je iedere dag aan.
Geef jobcrafting vorm
Jobcrafting is niet iets van de medewerker alleen. De werkgever speelt een belangrijke rol in het creëren van een goed evenwicht tussen de werkeisen en de werkwensen. Focus kan u helpen om jobcrafting vorm en ruimte te geven binnen uw organisatie. Wilt u met ons in gesprek over jobcrafting neem dan contact met ons op .
Marion van Hoof, managing consultant