Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Burn-out leidt gemiddeld tot 240 dagen verzuim. De nieuwe Arbowet zal vooral ook meer aandacht besteden aan preventie.
Gemotiveerde medewerkers zijn veerkrachtig en doen hun werk met plezier. Gevolg hiervan is dat de kans op een burn-out veel kleiner is. Zij zijn duurzaam aan het werk en de organisatie kan met deze medewerkers makkelijker meebewegen met de veranderingen in de markt.
Duurzame inzetbaarheid is een einddoel en vraagt geduld en toewijding in alle lagen van de organisatie. Toch kun je al relatief snel mooie resultaten boeken. Dat helpt om de motivatie er in te houden en stress te voorkomen. De eerste twee vragen die je kunt stellen zijn:
Talentontwikkeling is geen nieuw thema binnen HR. En vermoedelijk zal het altijd een thema blijven. De wijze waarop is wel in ontwikkeling. Naast functioneringsgesprekken, persoonlijke ontwikkelingsplannen en functionele scholing horen ook goede arbozorg en aandacht voor gezondheid en vitaliteit bij dit thema. Een medewerker die niet fit is komt niet tot zijn recht en heeft vaker last van stress. Het past bij het huidige tijdsbeeld om medewerkers te faciliteren en daarmee ook verantwoordelijk te maken voor hun eigen conditie en ontwikkeling.
Bij talenten benutten hoort ook het creëren van doorgroeimogelijkheden. Het mooiste is het als de medewerker zelf de regie kan nemen. Door zelfkennis en zicht op kansen help je de medewerker om de stappen te zetten die nodig zijn om zijn talent te benutten, op de juiste plek terecht te komen (of te blijven zitten), maar ook met als doel om te zorgen dat
Je hoeft als organisatie het wiel niet uit te vinden, als het gaat om ontwikkeling en zorg voor medewerkers. Er zijn diverse mogelijkheden:
Meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot vitaliteit en stressherkenning is te vinden op http://focusnederland.nl/Organisatie/Duurzame-Inzetbaarheid#duurzame inzetbaarheid. Of bel 088 007 1400.