Tijdens een loopbaanspreekuur kunnen medewerkers laagdrempelig hun loopbaanvragen bespreken met een onafhankelijke loopbaanadviseur. Uit ervaring blijkt dat daarmee beweging wordt gecreëerd bij medewerkers om zelf meer verantwoordelijkheid en initiatief te nemen in hun loopbaan.
Een loopbaanspreekuur is een vaste dag of dagdeel per week waarop een loopbaanadviseur aanwezig is bij een organisatie. Medewerkers kunnen intekenen voor een kort loopbaangesprek van maximaal een half uur.
De loopbaanadviseur verheldert de vraag van de medewerker, waarna hij suggesties, adviezen en feedback op de vraag geeft. Samen maken ze de eerste stappen van een concreet loopbaanplan waar de medewerker zelf mee aan de slag gaat.
• Veel onrust door (toekomstige) veranderingen in de organisatie.
• Medewerkers motiveren om eigen verantwoordelijkheid te nemen voor werk en loopbaan.
• Medewerkers die al lang hetzelfde werk doen, vitaal en gemotiveerd houden.
• De organisatie streeft een cultuurverandering na.
• De organisatie zoekt een nuttige invulling voor het budget voor loopbaanontwikkeling dat in de CAO beschikbaar is voor medewerkers.
Door de terugkoppeling van de loopbaanadviseur op hoofdlijnen, krijgt de organisatie een goed beeld van wat er leeft bij de medewerkers. De medewerker zelf koppelt terug als er behoefte is aan verdere ondersteuning. Dit kan zijn door het inzetten van een ontwikkelings-, loopbaan-, of opleidingstraject of coaching. Maar ook ondersteuning van leidinggevenden op gebied van coachend leidinggeven is een optie.
Het instellen van een loopbaanspreekuur is zinvol als de organisatie indien nodig vervolgacties van medewerkers faciliteert. De loopbaanadviseur kan de organisatie hierin adviseren.