In de Volkskrant lees je over Herman Mak, 59 jaar, die na boventallig te zijn geworden bij een ict-bedrijf, binnen zes maanden een nieuwe baan had. Mede door begeleiding van Focus. Kwaliteitsbureaus, aangesloten bij de OVAL, tonen aan dat ook oudere medewerkers aan het werk komen.
De aannamekans wordt vooral bepaald door de verhouding tussen de arbeidsproductiviteit en de arbeidskosten van kandidaten, stelt SEO in haar onderzoek ‘Werkende perspectieven voor oudere werknemers”. Een 40-jarige is over het algemeen goedkoper dan een 55-jarige. Bedenk of je concessies moet (en kunt) doen aan je oude inkomenssituatie en wat daarbij de voor- en nadelen zijn. Immers, bij ‘ogenschijnlijk’ gelijke geschiktheid, zal men kiezen voor een goedkopere medewerker.
Aantoonbaar maken dat je over relevante en/of specifieke werkervaring beschikt voor een nieuwe baan, is altijd van belang, maar zeker bij oudere medewerkers. Je toegevoegde waarde wordt daarmee zichtbaar. Dat betekent dus een uitstekende vertaling maken van wat je in je rugzak hebt aan ervaring, naar de eisen die gesteld worden in de nieuwe baan.
Benutten en uitbouwen van netwerken, inzet van social media zoals LinkedIn, maar ook bemiddeling via gespecialiseerde uitzend- en detacheringbureaus, vergroot je kansen. Reguliere ingangen zoals alle gepubliceerde vacatures actief blijven volgen, is zeker in het begin van belang om een goed beeld te krijgen van je arbeidsmarktkansen. Focus past al deze manieren toe om ingangen naar werk te vinden.
Onze ervaring met inzetbaarheids- en mobiliteitsvraagstukken voor 50 en 55 plussers leert dat bepaalde thema’s extra aandacht behoeven. Denk daarbij aan financiën, vitaliteit, levensfasen, balans tussen werk en privé, drijfveren en het benutten van ervaring en senioriteit.
De workshopserie Focus op ervaring en het individueel 50-plus traject richten zich expliciet op zowel duurzame inzetbaarheid als uitstroom (outplacement) van 50-plus medewerkers.
Christel Logemann
Algemeen directeur, bestuurslid OVAL