Minister Asscher geeft gehoor aan de wens van werkgevers om de kosten rondom langdurig ziekteverzuim terug te brengen. Een van de maatregelen die hij neemt, is het wijzigen van het sanctiebeleid rondom re-integratie. Nut en noodzaak worden weer leidend en in plaats van angst voor een sanctie van het UWV.
Naar verwachting zal de minister deze zomer een wetsvoorstel indienen die de verantwoordelijkheid voor het wel of niet inzetten van re-integratie 2de spoor terug legt bij werknemer en werkgever. Gevoed door de bedrijfsarts, bepalen zij met elkaar hoe de re-integratie vorm zal krijgen. Het UWV toetst na twee jaar of het re-integratietraject volgens plan is verlopen. Het niet, of later inzetten van een 2de spoortraject zal hierdoor niet langer leiden tot een loonsanctie. Re-integratiebegeleiding wordt weer maatwerk, met de juiste interventies op het juiste moment.
Dit is goed nieuws en het wijzigen van het sanctiebeleid zou snel omgezet moeten worden in wetgeving. Vertrouwen en bewegingsvrijheid, zelf richting kunnen bepalen, bevorderen creativiteit en inspiratie. Dat geldt voor alle betrokken partijen: werkgever, medewerker en de re-integratieprofessional. Als die vanuit hun kracht kunnen samenwerken, ontstaan de mooiste oplossingen.
In de praktijk zien wij het belang van grip op het eigen proces. Grip is een voorwaarde voor herstel en voor het kunnen zetten van toekomstgerichte stappen. Vooral bij medewerkers die stressgerelateerde klachten hebben, zien we dat de grip ontbreekt. De eerste missie is dan ook om de medewerker te helpen de regie over zijn of haar leven terug te krijgen. Doel is het verkrijgen van zelfinzicht, het herwinnen van zelfvertrouwen en een realistisch beeld van kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Deze aspecten zijn de effectiefste weg naar duurzame zelfsturing. Met alle inzichten en de touwtjes stevig in handen, kunnen medewerkers, tijdens de begeleiding en daarna, goed gefundeerde keuzes maken. Ze kunnen zich krachtig profileren bij potentiële werkgevers en met stevigheid starten in de nieuwe baan. Herstel, passend werk en duurzame re-integratie is het resultaat.
Een goede re-integratiespecialist neemt u zorgen uit handen. Tijdens het Focus re-integratie traject ‘Beter aan het werk’ begeleiden wij uw medewerker naar een nieuwe toekomstbestemming. We boeken ondermeer succes met het begeleiden van medewerkers met stressgerelateerde klachten. Naast gespecialiseerde loopbaanprofessionals staan psychologen en arbeidsdeskundigen klaar om op maat re-integratiebegeleiding te geven.
Marion van Hoof, managing consultant
Renée Brevet, arbeidsdeskundige