Organisaties zoals Shell en de Belastingdienst hanteren in het kader van hun reorganisatie een vertrekregeling om gedwongen ontslag te voorkomen. Medewerkers kunnen op basis van vrijwilligheid kiezen voor vertrek en krijgen daarvoor in de plaats geld mee. De verwachting is dat een substantieel aantal medewerkers hier gebruik van gaat maken. Namelijk de groep medewerkers die verwacht (redelijk) makkelijk weer aan het werk te komen.
Zowel organisatie als medewerker tevreden zou je kunnen zeggen. Echter, in hoeverre ben je als medewerker in staat hier een weloverwogen keuze in te maken? Heb je zicht op jezelf in relatie tot (ander) werk? Kan je je toegevoegde waarde vertalen naar een andere baan en organisatie? Kun je je onderscheidend profileren? Weet je waar banen zijn en hoe die te vinden? En ben je in staat effectief gebruik te maken van social media?
Op deze vragen kunnen de meeste medewerkers, ook als ze in dienst zijn, niet makkelijk antwoord geven. En eigenlijk is dat een voorwaarde om een transitie (van werk - naar vertrekregeling - naar nieuw werk) soepel te laten verlopen. Want uiteindelijk willen de meeste mensen die gebruik maken van een dergelijke regeling weer aan het werk. Tegelijkertijd is met wat geld op de bank de noodzaak om je hierin heel erg te haasten niet zo groot. Alleen, hoe langer de periode van werkloosheid is, hoe lastiger het is om aan het werk te komen. Laat staan als je dan nog moet beginnen met antwoorden te formuleren op bovenstaande vragen!
Met veel ervaring in mobiliteit en duurzame inzetbaarheid, zien wij voor zowel de werkgever als de werknemer veel voordelen bij aandacht voor premobiliteit. Elke medewerker die gebruik wil maken van een vertrekregeling zou dit weloverwogen moeten doen, met in ieder geval een realistisch beeld van zijn huidige werk- en arbeidsmarktwaarde. En moet eigenlijk in staat zijn om op alle arbeidsmarktvragen antwoord te geven. Met deze combinatie zorgt de werkgever ervoor dat een vertrekregeling een duurzame oplossing wordt. En kan de werknemer met een gerust hart hiervoor kiezen.
Focus biedt diverse korte en langere, individuele en groeps premobiliteitstrajecten om een transitie soepel te laten verlopen.
Christel Logemann