Ervaring heeft geleerd welke specifieke thema’s nodig zijn om 50-plussers goed te ondersteunen bij het vergroten van hun kans op het vinden van (nieuw) werk. Onderzoek benadrukt het belang voor oudere werkzoekenden om hun toegevoegde waarde krachtig over het voetlicht te brengen in werving & selectieprocessen. Zij moeten duidelijk kunnen maken dat ze ‘hun geld waard’ zijn.
Sterke en onderscheidende profilering is belangrijk. De oudere werknemer heeft de werkervaring die de jongere vakgenoot nog moet opbouwen en kan die te gelde maken. 50-Plussers die dit kunnen aantonen vergroten hun kans op succes bij het vinden van een baan.
Wel vragen digitale vaardigheden van 50-plussers extra aandacht. Deze generatie is vaak minder thuis in het gebruik van social media waardoor ze kansen laten liggen.
Outplacement begeleiding voor 50-plussers zou speciaal gericht moeten zijn op thema's die de arbeidsmarktkansen voor de oudere werkzoekende vergroot:
• vitaliteit
• levensfasen en de drijfveren die daaraan zijn gerelateerd
• leren en ontwikkelen
• denken in kansen en mogelijkheden
• profileren, de kracht van het netwerken en gebruik van social media
• financiën, salaris en aannamebeleid ouderen.
Het is zaak dat deze groep werkzoekenden hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleint door het trainen van vaardigheden om zich onderscheidend te profileren én om digitale arbeidsmarktinstrumenten beter te benutten.
Aan werkgevers de boodschap deze groep werkzoekenden te faciliteren met outplacement begeleiding gericht op bovenstaande thema’s en tijdens werving & selectie goed nota te nemen van de ervaring van de oudere sollicitant.