Van 14 t/m 17 november is het de Week van de Werkstress. Een overheidsinitiatief dat deel uitmaakt van een meerjarige campagne. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico een burnout of andere werkgerelateerde psychische klachten op te lopen. Wat kun je als organisatie doen om verzuim als gevolg van werkstress te verlagen?
In onze praktijk zien we twee vormen van werkstress. Inzicht in deze twee vormen helpt om de energie goed te kunnen richten. Organisatiestress komt voort uit het functioneren van de organisatie. Denk aan de bedrijfscultuur, kwaliteit van het management, helderheid over verwachtingen, veiligheid en de wijze waarop wordt gecommuniceerd. Maar ook of er vaak organisatieveranderingen zijn. Functiestress ontstaat als er sprake is van een mismatch tussen capaciteiten en functie-eisen. Een erg hoge of veel te lage werkdruk en traumatische ervaringen zijn ook veel voorkomende voorbeelden.
Om werkstress effectief aan te kunnen pakken is het belangrijk om te weten wat er in uw organisatie speelt. Wat zijn de stressoren en hoe kun je ze beïnvloeden? Hoe functioneert het management, voelen medewerkers zich verbonden met hun werk en de organisatie? Voelen medewerkers zich vrij om zich te uiten, ook over gevoelige onderwerpen? Wat kunnen we direct aanpakken? Wat verlangt meer tijd?
Organisatiestress vraagt een bredere en diepgaandere benadering dan functiestress. De overeenkomst is dat bij beide werkstressveroorzakers actief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid zeer heilzaam is. Medewerkers die zich gezien voelen en zich kunnen ontwikkelen zijn veerkrachtiger en hebben meer werkplezier. Zeker als ze ervaren dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun functie en loopbaan. Bij de juiste aanpak floreert de organisatie als geheel en dat is op z’n minst een mooie basis voor het verder terugdringen van verzuim.
Meer informatie over innovatieve programma's op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vind je hier.