Organisatie. Just Focus

Duurzame inzetbaarheid

Bevlogenheid werkt aanstekelijk

Bevlogenheid werkt aanstekelijk

Bevlogenheid is een belangrijke component van duurzame inzetbaarheid. Wanneer mensen voldoende bevlogen zijn in het werk, voelen zij zich competent, mentaal en fysiek fit. Ze kunnen het werk goed aan en nemen initiatieven om zich verder te ontwikkelen.

Bevlogen medewerkers zorgen voor positieve energie in de organisatie en dat werkt aanstekelijk. Zij werken pro-actief aan hun ontwikkeling en employability waardoor zij inzetbaar blijven. Medewerkers worden gefaciliteerd bij het optimaal benutten van hun talent door coaching, training of loopbaanbegeleiding.

De Nationale loopbaan APK

Nieuw is de Nationale loopbaan APK, waarbij medewerkers inzicht krijgen in hun arbeidsmarktpositie en hoe hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Oplossingen voor duurzame inzetbaarheid

Focus levert digitale en face-to-face diensten om de ontwikkeling van medewerkers te bevorderen. Ondersteuning van management en leidinggevenden helpt duurzame inzetbaarheid  concreet vorm te geven binnen de organisatie.

Een greep uit de diensten van Focus

 • De Nationale loopbaan APK: hoe staat het met je arbeidsmarktkans en hoe blijf je inzetbaar in de toekomst.
 • Vital@work survey: geeft snel een indicatie van de mentale, fysieke en werkfitheid van medewerkers en teams.
 • Groepstraject voor medewerkers Nu aan de slag voor de toekomst: een proactieve houding ontwikkelen om ook in de toekomst inzetbaar te blijven.
 • Groepstraject  voor leidinggevenden Vitale leiders, vitale organisaties: Grip krijgen op vitaliteit, het benutten van talent en duurzame inzetbaarheid in hun team.

 • Stressherkenning en –management: training voor leidinggevenden.
 • Focus loopbaan portaal: alle medewerkers werken aan inzetbaarheid en vitaliteit met een persoonlijke e-coach.
 • Inzetbaarheidscan: kort, individueel traject waarbij de medewerker antwoord krijgt op vragen over loopbaanmogelijkheden en een plan maakt om te werken aan inzetbaarheid.
 • Trainingen en workshops: zoals Mijn Focus (premobiliteittraining) en Focus op ervaring (duurzame inzetbaarheid van 50/55-plus medewerkers).
 • Coaching: talenten optimaal benutten.

Premobiliteit

In de huidige economische tijd is het van belang dat uw organisatie flexibel kan omgaan met veranderende marktomstandigheden. Om dit te realiseren moeten uw medewerkers meebewegen maar zijn ze daar allemaal ook klaar voor?

Organisaties die investeren in premobiliteit boeken aantoonbaar betere resultaten bij organisatie- en functieveranderingen. Het concrete karakter van de diensten die Focus in deze situaties aanbiedt, stimuleert medewerkers nog vóór de gevolgen van een eventuele reorganisatie, in beweging te komen. Gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers vinden daardoor beter hun weg in de nieuwe organisatie. Zij die dat niet meer zijn worden verleid om zelf de regie te nemen en andere wegen in te slaan. Hieronder ziet u op verschillende manieren hoe Focus medewerkers in beweging krijgt.

Loopbaan APK
Loopbaanportaal

Re-integratie: beter aan het werk

Opnieuw richting bepalen na een periode van ziekte? Met ons 'Beter aan het werk' traject begeleiden we bij duurzame re-integratie in het arbeidsproces. Zo komen mens, werk en organisatie weer in het juiste evenwicht.

Stap in de goede richting 
Focus ondersteunt bij het vinden van een (nieuwe) passende functie en het voldoen aan de eisen van het UWV. Als uitgangspunten gelden de kwaliteiten en ambities van de medewerker, maar ook de mogelijkheden van de huidige werkgever en de kansen op de arbeidsmarkt. 
De meeste trajecten starten een klein jaar na de eerste ziektedag, maar vroeger of later is uiteraard ook mogelijk.

Hieronder meer informatie over de Focus 1ste en 2de spoor re-integratietrajecten: 

Re-integratie 1ste spoor
Re-integratie 2de spoor

Reorganisatie en mobiliteit

Een reorganisatie is een proces met grote impact. Organisaties willen scherp in beeld krijgen welke stappen gezet moeten worden om het reorganisatieproces snel, zorgvuldig en efficiënt te laten verlopen. Focus biedt hulpmiddelen voor een gestroomlijnde reorganisatie, vakkundige begeleiding van boventalligen (van-werk-naar-werk) en een snelle doorstart voor de nieuwe organisatie.

Ondersteuning reorganisatieproces

Voor het managen van processen tijdens de reorganisatie is 2ADAPT de samenwerkende partner van Focus. Met het digitale veranderprogramma van 2ADAPT kan uw reorganisatie efficiënter en zorgvuldiger worden uitgevoerd. Op doorlooptijd en inzet van HR professionals kan maar liefst 30% worden bespaard zodat er meer tijd en ruimte overblijft voor de menskant van het reorganisatieproces. Het programma is modulair opgebouwd conform de wet en regelgeving die in Nederland gevolgd moet worden.

Ondersteuning reorganisatieproces

Outplacement

Na de reorganisatiefase kan Focus boventallige medewerkers met een outplacement traject naar nieuw werk begeleiden. Dit kan een van-werk-naar-werk traject  of begeleiding naar zijn. Focus heeft jaren ervaring met het succesvol begeleiden van medewerkers naar de externe markt, individueel en in groepen, ondersteund met digitale tooling. We maken gebruik van alle ingangen naar de arbeidsmarkt zoals onze netwerken, actieve jobsearch en de grootste vacaturebank die vacatures koppelt aan contacten in het eigen LinkedIn netwerk.

Outplacement

Transitievergoeding

Medewerkers die gebruik maken van een transitievergoeding kunnen een transitiescan doen om een passende begeleiding te bepalen. Mogelijkheden om de transitievergoeding efficiënt te benutten zijn bijvoorbeeld:

 • Mijn Focus (werken aan je profilering en het opbouwen van kennis en vaardigheden om te netwerken en te solliciteren).
 • Focus op de arbeidsmarkt (kennis en vaardigheden opbouwen om te netwerken en te solliciteren).
Transitievergoeding

Mobiliteitsportaal

Een mobiliteitsportaal is een digitaal loopbaanportaal, gericht op mobiliteit. Het door ons ontwikkelde portaal kunt u kant en klaar inkopen (plug and play) of op maat laten samenstellen met een eigen look and feel en eigen inhoud. Uw medewerkers worden aangespoord om hun mogelijkheden te onderzoeken en zelf het stuur te pakken. Zij kunnen 24 uur per dag, aan de slag met tests, vragenlijsten, arbeidsmarktinformatie en de grootste banenzoekmachine van Nederland (JobXS).

Mobiliteitsportaal

Management trainingen

Dat managers het voeren van aanzeggesprekken als lastig ervaren is begrijpelijk. Toch ligt er een prachtige uitdaging in het voeren van een goed slechtnieuwsgesprek. Medewerkers die hun aanzeggesprek als zorgvuldig en tactvol ervaren komen opvallend veel sneller door hun transitie heen. Een leidinggevende die goed is getraind om aanzeggesprekken te voeren levert dus winst op voor de vertrekkende medewerker en de organisatie. Onze management trainingen slechtnieuwsgesprekken kunnen op de specifieke situatie in uw organisatie worden toegesneden. Naast aandacht voor gespreksvaardigheden is er ook ruimte voor afstemming en advies over het proces van aanzeggen.

Behalve trainingen slechtnieuwsgesprekken verzorgt Focus ook programma’s voor de ‘blijvende’ managers en medewerkers zodat een snelle doorstart van de nieuwe organisatie kan worden gemaakt

interim loopbaanadviseurs en interim HRM

Focus heeft veel organisaties ondersteund bij het opzetten en implementeren van herplaatsingactiviteiten en loopbaanontwikkelingsprogramma's, ook in eigen beheer. Heeft u behoefte aan praktische assistentie bij het opzetten van herplaatsingprojecten of het bemensen van uw loopbaanadviescentrum, dan kunt u een beroep doen op de kennis, ervaring en deskundigheid van Focus.

Wij hebben ervaring met het detacheren van:
•    Interim manager mobiliteit of projectleider mobiliteit
•    Interim loopbaanadviseur
•    Interim mobiliteitsadviseur
•    Interim jobsearcher
 

Loopbaanportalen

Focus loopbaanportalen brengen duurzame inzetbaarheid, loopbaanontwikkeling en mobiliteit naar de werkplek. Medewerkers nemen hun loopbaan in eigen hand en halen het beste uit zichzelf. Werkgevers worden wendbaarder en komen zo tot een optimale personeelsinzet.

Een loopbaanportaal is een virtuele omgeving waar medewerkers 24 uur per dag, vanaf elke computer, Ipad of smartphone, kunnen inloggen. Privacy is gewaarborgd! In het loopbaanportaal zijn tests, loopbaaninstrumenten, vacaturebanken en arbeidsmarkt binnen handbereik.

Voor elke loopbaanfase en inzetbaarheidsvraag vind je er loopbaaninstrumenten die eenvoudig bruikbaar zijn. Zo kan iedere medewerker werken aan zijn persoonlijke en functionele ontwikkeling, waar en wanneer hij  wil.

Bel voor een account in ons demoportaal 088 007 1400 of mail info@focusnederland.nl.

Op de agenda van deze website vind je ook data van HR bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid en de rol van loopbaanportalen.