Organisatie. Just Focus

Duurzame inzetbaarheid

Bevlogenheid werkt aanstekelijk

Bevlogenheid werkt aanstekelijk

Bevlogenheid is een belangrijke component van duurzame inzetbaarheid. Wanneer mensen voldoende bevlogen zijn in het werk, voelen zij zich competent, mentaal en fysiek fit. Ze kunnen het werk goed aan en nemen initiatieven om zich verder te ontwikkelen.

Bevlogen medewerkers zorgen voor positieve energie in de organisatie en dat werkt aanstekelijk. Zij werken pro-actief aan hun ontwikkeling en employability waardoor zij inzetbaar blijven. Medewerkers worden gefaciliteerd bij het optimaal benutten van hun talent door coaching, training of loopbaanadvies.

De Nationale loopbaan APK

Nieuw is de Nationale loopbaan APK, waarbij medewerkers inzicht krijgen in hun arbeidsmarktpositie en hoe hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Oplossingen voor duurzame inzetbaarheid

Focus levert digitale en face-to-face diensten om de ontwikkeling van medewerkers te bevorderen. Ondersteuning van management en leidinggevenden helpt duurzame inzetbaarheid  concreet vorm te geven binnen de organisatie.

Een greep uit de diensten van Focus

 • De Nationale loopbaan APK: hoe staat het met je arbeidsmarktkans en hoe blijf je inzetbaar in de toekomst.
 • Groepstraject voor medewerkers Nu aan de slag voor de toekomst: een proactieve houding ontwikkelen om ook in de toekomst inzetbaar te blijven.
 • Groepstraject voor leidinggevenden Vitale leiders, vitale organisaties: Grip krijgen op vitaliteit, het benutten van talent en duurzame inzetbaarheid in hun team.
 • Ontwikkelassessments
 • Focus loopbaanportaal: alle medewerkers werken aan inzetbaarheid en vitaliteit met een persoonlijke e-coach.
 • Trainingen en workshops: zoals Mijn Focus (premobiliteittraining) en Focus op personal branding.
 • Coaching: talenten optimaal benutten.

Premobiliteit

In de huidige economische tijd is het van belang dat uw organisatie flexibel kan omgaan met veranderende marktomstandigheden. Om dit te realiseren moeten uw medewerkers meebewegen maar zijn ze daar allemaal ook klaar voor?

Organisaties die investeren in premobiliteit boeken aantoonbaar betere resultaten bij organisatie- en functieveranderingen. Het concrete karakter van de diensten die Focus in deze situaties aanbiedt, stimuleert medewerkers nog vóór de gevolgen van een eventuele reorganisatie, in beweging te komen. Gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers vinden daardoor beter hun weg in de nieuwe organisatie. Zij die dat niet meer zijn worden verleid om zelf de regie te nemen en andere wegen in te slaan. Hieronder ziet u op verschillende manieren hoe Focus medewerkers in beweging krijgt.

Loopbaan APK
Loopbaanportaal

Re-integratie: beter aan het werk

Opnieuw richting bepalen na een periode van ziekte? Met ons 'Beter aan het werk' traject begeleiden we bij duurzame re-integratie in het arbeidsproces. Zo komen mens, werk en organisatie weer in het juiste evenwicht.

Stap in de goede richting 
Focus ondersteunt bij het vinden van een (nieuwe) passende functie en het voldoen aan de eisen van het UWV. Als uitgangspunten gelden de kwaliteiten en ambities van de medewerker, maar ook de mogelijkheden van de huidige werkgever en de kansen op de arbeidsmarkt. 
De meeste trajecten starten een klein jaar na de eerste ziektedag, maar vroeger of later is uiteraard ook mogelijk.

Hieronder meer informatie over de Focus 1ste en 2de spoor re-integratietrajecten: 

Re-integratie 1ste spoor
Re-integratie 2de spoor

Reorganisatie en mobiliteit

Outplacement

We vinden het belangrijk dat een outplacementtraject aansluit op de behoefte van de vertrekkende medewerker en op de mogelijkheden van het bedrijf. Er is daarom keuze uit vijf outplacementprogramma’s die verschillen in duur, intensiteit en begeleidingsvormen.

Een combinatie van persoonlijke begeleiding, een digitale werkomgeving, (online) workshops en jobclubs helpen medewerkers om de regie in eigen handen te nemen en een nieuwe baan te vinden. Focus loopbaanadviseurs, trainers en jobsearchers begeleiden de medewerker tijdens dit traject zodat ze met een goed cv en sollicitatievaardigheden de arbeidsmarkt op kunnen, ondersteund door het uitgebreide netwerk van Focus.

Meer weten over onze aanpak? Zie de brochure.

Op Outplacement vindt u detailinformatie over de verschillende outplacementprogramma’s.

Management trainingen

Dat managers het voeren van aanzeggesprekken als lastig ervaren is begrijpelijk. Toch ligt er een prachtige uitdaging in het voeren van een goed slechtnieuwsgesprek. Medewerkers die hun aanzeggesprek als zorgvuldig en tactvol ervaren komen opvallend veel sneller door hun transitie heen. Een leidinggevende die goed is getraind om aanzeggesprekken te voeren levert dus winst op voor de vertrekkende medewerker en de organisatie. Onze management trainingen slechtnieuwsgesprekken kunnen op de specifieke situatie in uw organisatie worden toegesneden. Naast aandacht voor gespreksvaardigheden is er ook ruimte voor afstemming en advies over het proces van aanzeggen.

Behalve trainingen slechtnieuwsgesprekken verzorgt Focus ook programma’s voor de ‘blijvende’ managers en medewerkers zodat een snelle doorstart van de nieuwe organisatie kan worden gemaakt

Interim loopbaanadviseurs en interim HRM

Heeft u behoefte aan praktische assistentie bij het opzetten van herplaatsingsprojecten of het bemensen van uw loopbaanadviescentrum, dan kunt u een beroep doen op de kennis, ervaring en deskundigheid van Focus.

Wij hebben ervaring met het detacheren van:

 • Interim manager mobiliteit of projectleider mobiliteit
 • Interim loopbaanadviseur
 • Interim mobiliteitsadviseur
 • Interim jobsearcher

Loopbaanportalen

Als organisatie wil je dat medewerkers op hun best zijn in werk. Omdat je een goed werkgever wilt zijn of simpelweg omdat je toppersoneel nodig hebt om te kunnen concurreren. Hoe dan ook, je wilt dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen om zich te ontwikkelen.

Focus loopbaanportalen helpen daarbij. Medewerkers krijgen inzicht en worden geactiveerd om te investeren in hun toekomst. Werkgevers profiteren door een optimale inzet van talent en een wendbare organisatie.  

De prijsstelling van Focus loopbaanportalen is aantrekkelijk. De startkosten voor onze themaportalen zijn laag waardoor je nagenoeg alleen betaalt voor het gebruik. Het loopbaanportaal wordt geleverd in de look en feel van jouw organisatie inclusief content in één van de 3 thema’s:

 • Coachportaal: Een veilige online omgeving waar medewerkers terecht kunnen om hun functioneren te optimaliseren.
 • Loopbaanadviesportaal: Een werkomgeving die medewerkers ondersteunt bij het vergroten van hun inzetbaarheid.  
 • Mobiliteitsportaal: Houvast voor organisatie en medewerkers bij organisatieverandering.