Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Onze historie

Focus bestaat 35 jaar en daar zijn we trots op! Een goede reden om eens terug te blikken. Hoe zijn we als organisatie gestart en welke ontwikkelingen hebben we doorgemaakt om met de arbeidsmarkt mee te bewegen?

2023

Wie jarig is trakteert!

Dit jaar bestaat Focus 35 jaar en dit willen we vieren! Daarom trakteren we vanaf 9 maart tot en met het einde van het jaar. Houd vooral onze LinkedIn pagina in de gaten om deze traktaties niet te missen.

Bekijk onze LinkedIn pagina

Ingeborg Hettinga nieuwe directeur

2021 – 2022

Focus is in beweging

In 2021 neemt Ingeborg Hettinga de functie van algemeen directeur van Christel Logemann over. De arbeidsmarkt beweegt en zo ook Focus. We passen onze werkwijze aan: meer online begeleiding vanwege corona. Met nog steeds als doel: Focus op beweging in werk.
Dit doen wij voor jou

2017

Overname door HumanTotalCare

Met de overname van Focus door HumanTotalCare kunnen we richting geven vanuit een bredere blik: medewerkers helpen om duurzaam aan het werk te blijven. Samen richten we ons op gezond, gemotiveerd en competent aan het werk zijn en blijven. Vanuit de overtuiging dat werk -voor werkgever en medewerker- het meest van betekenis is als je werk doet wat je leuk vindt, wat je kunt én dat past in het leven dat je leidt. Samen met HumanCapitalCare, ArboNed en Mensely willen we #meerbetekenen voor werkend Nederland.
Meer over ons
2015-transitievergoeding

2015

Wet werk en zekerheid

Doordat medewerkers vanaf 2015 recht hebben op een transitievergoeding bij ontslag, vermindert de vraag naar outplacement. Veel medewerkers raken werkloos waarbij ze zelfstandig een nieuwe, passende baan moeten vinden. Niet altijd even makkelijk, vooral voor 50-plussers. Focus gaat zich meer richten op loopbaanadvisering en re-integratie.
De ervaring van een 50-plusser

2004 – 2010

Verdere groei

Daar waar voorheen zieke medewerkers werden ontslagen, verandert de wetgeving en daarmee de trajecten vanuit Focus voor deze medewerkers. Met eigen specialisten wordt in 2004 ‘beter aan het werk’ ontwikkeld: re-integratietrajecten voor 1e en 2e spoor. In 2010 groeit het aantal werkgevers, trajecten en medewerkers. Ruim 100 vaste medewerkers en gespecialiseerde (ZZP-)adviseurs begeleiden medewerkers en werkgevers bij inzetbaarheidsvraagstukken, individueel in groepen en online.

Lees meer over re-integratie

2000-2003 loopbaanportaal

2000 – 2003

Loopbaanbegeleiding

In 2000 is boeien en binden van medewerkers voor veel organisaties van groot belang door krapte op de arbeidsmarkt. Focus begeleidt medewerkers in loopbaantrajecten onder de naam: employabilityscan. Aanvullend op onze loopbaanadviseurs, ontwikkelt Focus in 2003 een persoonlijke, digitale leeromgeving. Als digitale ondersteuning bij de face-to-face trajecten die Focus uitvoert, maar ook als zelfstandige leeromgeving bij werkgevers waar het portaal wordt opengesteld voor alle medewerkers. De blended aanpak – click, call, face – is geboren.
Het loopbaanportaal

1995 – 1998

Groei en zelfstandig

Door de groei van trajecten en werkgevers (regionaal en landelijk), groeit het aantal locaties in Nederland in 1995 naar uiteindelijk veertien. In 1998 gaat Focus 10 jaar na de oprichting, door als een zelfstandige organisatie. Vijf managementleden nemen Focus over van de Engelsen met als voorwaarde dat zij verplicht zijn om bij de organisatie te blijven werken. Dat doen ze.
Onze huidige locaties
1995-1998-outplacement-weer-actueel

1990

Uitbreiding trajecten

In 1990 wordt groepsoutplacement uitgebreid met individueel outplacement: ongeacht de reden van ontslag. Focus begeleidt medewerkers van alle niveaus naar nieuw werk. In datzelfde jaar ontstaat loopbaanbegeleiding, vanuit de vraag van werkgevers om hun medewerkers onafhankelijk te adviseren in hun loopbaan.
Meer over loopbaanadvies

1988

Outplacementpionier

Op 9 maart 1988 wordt Focus Nederland B.V. opgericht als dochteronderneming van het outplacementbureau Focus U.K. Focus staat voor: Forum for Occupational and Unemployment Services. Focus is het eerste bureau in Nederland dat outplacement voor grote groepen medewerkers uitvoert, met als doel voorkomen dat medewerkers werkloos worden. Bij reorganisaties begeleiden en bemiddelen we medewerkers naar ander werk.
Outplacement trajecten
1988 outplacementpionier