Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Loopbaan en levensfase

Een Chinese wijsheid zegt dat een mensenleven bestaat uit drie fasen: 20 jaar om te leren, 20 jaar om te vechten en 20 jaar om wijs te worden. En zo zijn er meer modellen die de verschillende perioden in ons leven proberen te duiden.

Biologie en verandering

Veel van die modellen hebben 2 dingen met elkaar gemeen. De verschillende levensfasen hebben vrijwel altijd een biologische oorsprong. De pubertijd bijvoorbeeld. Een levensfase die sterk wordt bepaald door hormonale veranderingen in het lichaam. Een ander aspect dat in veel van de modellen terugkomt is het belang van de overgangen tussen de verschillende levensfasen. De midlife is daar een goed voorbeeld van. Een moment waarop veel veertigers stoeien met de vraag: “Is dit het nou? Is dit wat ik echt wil doen met mijn leven?” Wanneer deze transities bewust worden doorleefd kunnen ze als leermomenten worden ervaren en waarde toevoegen. Bij weerstand tegen de verandering kan een nieuwe levensfase juist stress en frustratie opleveren.

Loopbaan

Die verschillende levensfasen hebben natuurlijk ook invloed op je loopbaan. Daarom zijn we altijd alert op de levensfase van een medewerker en de loopbaanthema’s die daarin spelen. Zoals in dit ervaringsverhaal van een medewerker die ontdekte wat echt belangrijk voor haar is in werk en werkplezier geeft.

Vijf levensfasen

Focus gebruikt een model dat bestaat uit vijf levensfasen die relevant zijn tijdens je werkzame leven. Van de eerste baan tot aan het pensioen.

Ontdekken
Ontdekken is de eerste fase. Daarin staat experimenteren om jezelf en je mogelijkheden te ontdekken centraal. De trajecten in deze fase zijn gericht op het herkennen van je belangrijkste talenten en in welk soort taken die het best tot hun recht komen. We leren medewerkers om te jobcraften zodat ze meer van dit soort taken naar zich toe kunnen trekken. Zo vergroten ze werkplezier en worden ze minder vatbaar voor stress door werkdruk.

Focussen
Eind twintig, begin dertig slaat bij veel werkenden de keuzestress toe. Je hebt in verschillende banen geroken aan verschillende mogelijkheden, veel geleerd en je snapt nu ook wel waar je echt goed in bent. Maar hoe ga je dat uitbouwen? In welk soort organisaties? En in welk soort functies? Dat is belangrijk om te weten want je krijgt ook meer behoefte aan zekerheid. Bijvoorbeeld omdat je in je privéleven toe bent aan een eigen huis of het stichten van een gezin. Focus loopbaanadvies in deze fase ondersteunt bij het maken van weloverwogen keuzes en persoonlijke profilering om je loopbaanwensen concreet te maken en helder te leren verwoorden.

Bouwen
En dan kun je gaan bouwen. Om je te settelen in je privéleven en te groeien in je werk. Daardoor hebben bouwers (eind dertig, begin veertig) het druk. Het is spitsuur! En het kan een flinke uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden. Zeker wanneer je hard aan je carrière werkt terwijl je er thuis ook wilt zijn voor een jong, groeiend gezin. De balans tussen werk en privé komt dan onder druk te staan en stress ligt op de loer. Vandaar dat onze loopbaandiensten voor de bouwers niet alleen zijn gericht op het maken van keuzes en vinden van nieuw werk, maar ook op het vergroten van veerkracht.

Hernieuwen
In deze nieuwe fase verschuift de focus die in de bouwfase sterk materieel gericht was, meer naar het immateriële. Je hebt de spreekwoordelijke ‘schaapjes op het droge’. Kinderen staan inmiddels al meer op eigen benen en in je werk zijn belangrijke mijlpalen bereikt. Nu is het tijd voor jezelf! Zingeving komt daardoor meer op de voorgrond te staan en wat echt belangrijk is voor je verandert. Daardoor kan het nodig zijn om ook in je loopbaan opnieuw koers te bepalen. En dat hoeven niet perse grote loopbaanstappen te zijn. Het gaat er dan vaak om om de opgebouwde kennis en ervaring in te zetten in rollen die net iets beter aansluiten bij je veranderde waarden.

Delen
Eind vijftig, begin zestig verschuift opnieuw de focus. Het leeuwendeel van je loopbaan ligt inmiddels achter je en je wilt je kennis en ervaring delen met jongere collega’s zodat die behouden blijft. Misschien merk je dat het lastiger wordt om te voldoen aan de hoge eisen die het werk aan je stelt en om het tempo bij te benen. Vitaal zijn en blijven verdient dus aandacht in deze levensfase en kan vragen om aanpassingen in het werk. Door minder te gaan werken of aanpassingen in het takenpakket bijvoorbeeld. En wanneer het pensioen dan echt nadert wordt het tijd om verantwoordelijkheden over te dragen en na te denken over hoe je je leven daarna wilt inrichten.

Conclusie

Iedere levensfase heeft dus zo z’n eigen kenmerken die ook vragen om alert te blijven op de vraag: “Hoe staat het met mijn loopbaan?” “Matcht de functie nog echt met wie ik nu ben en hoe mijn leven er nu uitziet?” Je kunt hier meer lezen over de loopbaanadviestrajecten uit bovenstaand Levensfase en loopbaanschema.

Hoe kunnen we je helpen?

Keuzehulp

De keuzehulp helpt je met het nadenken over je vraag en welk traject het beste bij je past.
Keuzehulp

Chat

Stel je vraag via de chat of mail naar info@focusnederland.nl. We zijn op werkdagen van 08.30-17.00 uur bereikbaar.
Chat

Telefonisch contact

Je kunt ons op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur bereiken op 088 007 14 00. Wil je liever teruggebeld worden? Dat kan ook. Stel je vraag dan via ons contactformulier.
Bellen