Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Re-integratie 2e spoor

Je bent al een tijdje niet aan het werk en herstellende. Er zijn voor jou onvoldoende mogelijkheden om terug te keren naar je huidige functie. Je wilt veerkracht en zelfvertrouwen hervinden en weer met plezier naar je werk gaan. Er is een periode geweest waar je vooral bezig bent geweest met je beperkingen. Nu is je blik gericht op jouw mogelijkheden en een nieuwe baan. Je wilt een goed gevoel over je nieuwe werktoekomst. 

Lees meer over dit traject.

Wat is het?

Als je moet re-integreren, dan krijg je met veel dingen te maken. Jouw persoonlijke re-integratieadviseur is er voor jou en begeleidt je stap voor stap in het hele traject. Het re-integratie 2e spoor traject bestaat uit drie fases: de inventarisatie-, de oriëntatie- en de bemiddelingsfase.   

 1. Inventarisatiefase: In de Inventarisatiefase wordt helder hoe jouw re-integratietraject verder invulling krijgt. Dit traject doorloop je samen met jouw persoonlijke re-integratieadviseur. Na deze fase weet je welke stappen je moet gaan zetten. Je ontdekt jouw persoonlijke veerkracht en hebt vertrouwen dat het goed komt. Deze fase wordt afgesloten met een inventarisatierapport & trajectplan en een driegesprek met jouw werkgever over de vervolgstappen. 
 2. Oriëntatiefase: Je hebt de inventarisatiefase afgerond en je weet wat je volgende stap is: de oriëntatiefase. In deze fase krijg je inzicht in jezelf en wat er nodig is om verder te komen. En ga je ontdekken wat deze nieuwe inzichten betekenen voor jouw mogelijkheden. Na deze fase weet je wat je moet gaan doen, heb je veerkracht en het vertrouwen dat het goed komt. En heb je een concreet beeld hoe jouw toekomst er uit kan gaan zien. Dat geeft houvast.
 3. Bemiddelingsfase: In de bemiddelingsfase begeleiden we je bij alle keuzes en bij jouw persoonlijke route naar passend werk buiten jouw organisatie of een alternatief toekomstperspectief. Met een persoonlijk arbeidsmarktplan zit je zelf aan het stuur om deze toekomst te realiseren.

Wat ga je leren?

In de oriëntatie en bemiddelingsfase doorloop je zeven modules: 

 1. Omgaan met verandering
  Je leert te denken in kansen en mogelijkheden en leert hoe om te gaan met alle veranderingen die nu op je pad komen. Je krijgt energie om aan de slag te gaan.
 2. Zicht op jezelf in relatie tot werk
  Daarna breng je samen met jouw persoonlijke loopbaanadviseur eerst in kaart wat je kunt, waar je verstand van hebt en wat jou motiveert. Zodat je weet in welke functies je het beste tot je recht komt.
 3. Arbeidsmarktkennis en zoekrichting
  In deze module leer je op welke manieren je werk kunt vinden en hoe je dat slim aanpakt. Zodat jij met vertrouwen de volgende stappen kunt zetten.
 4. Profilering in cv en brief
  Als je werk zoekt is het belangrijk om op te vallen tussen de andere sollicitanten In deze module leer je hoe je jezelf goed en onderscheidend presenteert in cv, brief en op social media.
 5. Netwerk- en sollicitatievaardigheden
  Je vergroot je kans op succes door te werken aan je presentatie- en gespreksvaardigheden. In deze module leer je hoe je dat doet en oefent hiermee.
 6. Werk vinden met social media
  Het goed benutten van social media geeft je een belangrijk voordeel op de arbeidsmarkt. LinkedIn, maar ook bijvoorbeeld Facebook en Instagram kunnen je helpen om de baan te vinden die jij voor ogen hebt.
 7. Actief netwerken en solliciteren
  Je leert hoe jij je het beste kunt profileren en hoe jij jouw netwerk slim kunt in zetten. Samen met een jobsearcher met kennis van de regionale arbeidsmarkt ga je hiermee aan de slag. 

Hoe werkt het?

Re-integratieadviseur
Dit traject bestaat uit persoonlijke gesprekken en ondersteunende online contacten met jouw persoonlijke re-integratieadviseur. Bovendien is de adviseur tussen de gesprekken door bereikbaar via het loopbaanportaal. Jouw re-integratieadviseur zorgt voor het Inventarisatierapport en het Trajectplan. Samen onderzoek je welke functie of taken écht bij je passen en vertaal je deze kennis naar functiemogelijkheden. Je ontdekt hoe je ruimte je kunt creëren en houden om weer met plezier aan het te werk gaan en ontwikkelt vaardigheden zodat je klaar bent voor arbeidsmarktbemiddeling. Je neemt deel aan zes workshops in groepsverband waar je steun ervaart en tips krijgt. Jouw re-integratie adviseur organiseert dit, begeleidt het gehele proces en bewaakt het bereiken van het trajectplan.   

Jobsearcher 
In de oriëntatiefase kijkt de jobsearcher al mee met het bepalen van jouw zoekprofiel op de arbeidsmarkt. Vanaf de bemiddelingsfase staat de jobsearcher -als dat passend is- voor je klaar om je te helpen bij het solliciteren. Hij maakt je wegwijs in de digitale arbeidsmarkt, zoekt actief mee naar werkervaringsplaatsen of (verborgen) vacatures en introduceert je in het Focus netwerk. Iedere twee weken organiseert de jobsearcher de jobclub. Tijdens de jobclub krijg je praktische sollicitatietips en bereid je je voor op netwerk- en sollicitatiegesprekken.  

Loopbaanportaal 
Je krijgt tijdens het traject toegang tot het Focus loopbaanportaal. In deze digitale leeromgeving maak je wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde vragenlijsten, die jou helpen een scherp inzicht in jezelf en wat je belangrijk vindt te krijgen. En je doorloopt hier de bovengenoemde modules. Daarnaast vind je hier inspirerende filmpjes en artikelen, boekentips, opdrachten en inzicht in passende beroepen, opleidingen en vacatures.  

Maatwerk 
De exacte invulling van de bemiddelingsfase wordt helder in de oriëntatiefase. Dit wordt bepaald op basis van de mogelijkheden en beperkingen die je als medewerker hebt. Het kan zijn dat terugkeer in werk toch waarschijnlijk is en dat je met jobcoaching weer kan gaan opbouwen. Het kan zijn dat je gedeeltelijk of volledig kan herstellen en het zoeken naar een passende baan bij een nieuwe werkgever kan gaan starten, of dat voor jou een alternatief toekomstperspectief geldt. De oriëntatiefase wordt afgesloten met een driegesprek met de werkgever om deze vervolgstappen te bepalen. 

Wat is het resultaat?

Na een re-integratie 2e spoortraject: 

 • heb je inzicht in jouw talenten en functiemogelijkheden
 • heb je inzicht in wat er nodig is om verder te komen
 • heb je -waar nodig- inzicht in de financiële consequenties
 • heb je een persoonlijk arbeidsmarktplan
 • heb je concrete tools om jezelf te profileren
 • heb je vaardigheden om te solliciteren
 • heb je zicht op een nieuwe baan of een ander toekomstperspectief 
Een baan die bij mij past

Een baan die bij mij past

re-integratie 2e spoor
Een stap naar een nieuwe toekomst op een plek die past bij wie ik nu ben. Met als einddoel: werkplezier. Lees de complete ervaring.
Met plezier weer aan ’t werk

Met plezier weer aan ’t werk

re-integratie 2e spoor
Ik wilde gewoon heel graag weer aan het werk. Dit kon na een re-integratietraject 2e spoor. Lees de complete ervaring.
Ervaringen
Wij geloven dat de verhalen van onze deelnemers jou ook inzicht en energie kunnen geven. Zij inspireren jou graag met hun persoonlijke ervaring om je een nog beter idee te geven in wat een traject van Focus kan betekenen.
Lees alle ervaringen