Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Geef Quiet quitting geen kans

Quiet quitting verwijst naar de situatie waarin medewerkers ontevreden zijn met hun werk In plaats van actief op zoek te gaan naar een oplossing of zelfs naar een nieuwe baan, vermindert geleidelijk hun betrokkenheid en hun inzet. Ze tonen minder motivatie, worden minder productief en benaderen hun werkgever en collega’s met minder betrokkenheid.

Hoe helpt loopbaanadvies bij het aanpakken van quiet quitting?

Identificeer de oorzaak
Loopbaanadviseurs voeren gesprekken met de medewerker om de onderliggende oorzaak van hun ontevredenheid te begrijpen. Dit kan variëren van problemen met de werkomgeving, gebrek aan doorgroeimogelijkheden, gebrek aan uitdaging, gebrek aan waardering, of een mismatch tussen vaardigheden en taken.

Verken de opties
Loopbaanadviseurs helpen medewerkers bij het verkennen van alternatieve carrièremogelijkheden. Ze beoordelen welke vaardigheden, interesses en waarden de medewerker heeft en hoe deze kunnen worden ingezet in andere functies of branches. Dit kan de medewerker helpen om nieuwe perspectieven te krijgen en mogelijkheden te ontdekken die beter aansluiten bij hun behoeften en doelen.

Ontwikkel een actieplan
Loopbaanadviseurs stellen samen met de medewerker een actieplan op om veranderingen aan te brengen. Dit kan bestaan uit het identificeren van trainingen of opleidingen die nodig zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, het bepalen van stappen om de werkomgeving te verbeteren, of het plannen van een overgang naar een andere functie of organisatie. Het actieplan helpt de medewerker om gefocust te blijven en concrete stappen te zetten om hun loopbaandoelen te bereiken.

Laten we niet bij de pakken neerzitten

Er is wat te doen aan quiet quitting, gelukkig maar, want met gemotiveerde, energieke medewerkers is het fijner werken in je team. Het resultaat is tweeledig, met voordelen voor zowel de medewerker als voor de werkgever:

Voor de medewerker:

  • Meer loopbaanvoldoening: Door de ontevredenheid aan te pakken en nieuwe carrièremogelijkheden te verkennen, haalt de medewerker meer voldoening uit zijn of haar werk.
  • Professionele ontwikkeling: Loopbaanadvies biedt de medewerker de mogelijkheid om vaardigheden en kennis uit te breiden, wat leidt tot groei en nieuwe carrièrekansen.
  • Verhoogd welzijn: Door actief bezig te zijn met je loopbaan en stappen te zetten naar positieve veranderingen, verhoogt de medewerker zijn of haar algehele welzijn en werkplezier.

Voor de werkgever:

  • Behoud van talent: Door quiet quitting aan te pakken en medewerkers te ondersteunen bij het vinden van een betere loopbaanrichting, voorkomt de werkgever dat waardevol talent vertrekt.
  • Verhoogde productiviteit: Medewerkers die meer tevreden zijn met hun werk en beter passende taken hebben, zijn over het algemeen meer gemotiveerd en productiever.
  • Positieve werkcultuur: Door loopbaanadvies aan te bieden, toont de werkgever betrokkenheid bij de ontwikkeling en het welzijn van de medewerkers, wat bijdraagt aan een positieve werkcultuur en werknemersloyaliteit.

Al met al is loopbaanadvies een waardevolle ondersteuning  bij het aanpakken van quiet quitting, zowel voor medewerkers als voor werkgevers. Het helpt medewerkers bij hun carrière pad en bevordert een positieve en productieve werkomgeving.

 

Hoe kunnen we je helpen?

Keuzehulp

De keuzehulp helpt je met het nadenken over je vraag en welk traject het beste bij je past.
Keuzehulp

Chat

Stel je vraag via de chat of mail naar info@focusnederland.nl. We zijn op werkdagen van 08.30-17.00 uur bereikbaar.
Chat

Telefonisch contact

Je kunt ons op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur bereiken op 088 007 14 00. Wil je liever teruggebeld worden? Dat kan ook. Stel je vraag dan via ons contactformulier.
Bellen