Jobcraften en jobcarven tegen mismatch en stress
Jobcraften en jobcarven zijn manieren die worden gebruikt om werkzaamheden aan te passen aan iemands persoonlijke behoeften en vaardigheden waardoor de functie iemand (weer) beter past. De benaderingen verschillen in aanpak en doelstelling.
Meestal wordt gekozen voor jobcarven als het gaat om grote veranderingen in de huidige functie aan te brengen. Hierbij verdwijnen delen van de functie of worden er delen aan de functie toegevoegd waardoor er een nieuwe functie ontstaat. Jobcraften is juist meer geschikt voor het maken van kleine aanpassingen zodat de medewerker meer voldoening haalt uit het werk.
Jobcraften
Bij jobcraften neemt de medewerker zelf de regie over het aanpassen van zijn of haar functie om stress te verminderen en werkplezier te vergroten. Dit kan worden bereikt door kleine aanpassingen aan te brengen in taken. Het doel van jobcraften is het verbeteren van de optimale match tussen werk en medewerker. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de medewerker meer werkplezier geeft. Jobcraften kan worden ingezet bij het aanpakken van werkdruk, het zoeken naar nieuwe uitdagingen, het verbeteren van inzetbaarheid en het behouden van werkplezier tot aan het pensioen.
Jobcarven
Jobcarven verwijst naar het op maat maken van de huidige baan door taken te verwijderen en te vervangen door nieuwe taken die elders uit de organisatie worden weggehaald. Het doel is dat de medewerker weer een volledige functie heeft en aan het werk kan blijven, een nieuwe duurzame functie met toegevoegde waarde voor de organisatie. De actie hiervoor ligt bij de werkgever. Jobcarven wordt ingezet bij het aanpakken van werkdruk, bij personeelsproblematiek, en andere groei- en doorstroommogelijkheden.
Jobcarven of jobcraften bij een mismatch
Uiteindelijk zal een functie die niet meer past, wat de reden ook is, leiden tot een medewerker die niet meer gemotiveerd is en geen werkplezier meer heeft, met kans op stressklachten, burn-out en verzuim.
Redenen waardoor een functie niet meer passend kan zijn:
- Fysieke of mentale beperking: Als het niet meer mogelijk is om een bestaande functie uit te voeren kan de functie door jobcarven worden aangepast.
- Groei en ontwikkeling: Als de medewerker zich verder wil blijven ontwikkelen en groeien in zijn functie, kan jobcraften helpen om nieuwe vaardigheden aan te leren of interessantere taken op zich te nemen.
- Passie en interesse: Als bepaalde aspecten van het werk minder interessant zijn geworden kan jobcraften een manier zijn om de functie beter af te stemmen op de interesses van de medewerker om zo welzijn en werkgeluk te vergroten.
Een loopbaanadviseur kan hierbij helpen om tijdig aan de slag te gaan met medewerkers die regelmatig uitvallen door stressklachten, met als doel langdurig verzuim voorkomen.
Loopbaancoaching inzetten bij mismatch
Als je als werkgever bij ziekmelding van een medewerker een vermoeden hebt van een mismatch met de functie dan kan loopbaancoaching zicht geven op wat er nodig is om terugkeer naar werk te ondersteunen. Samen met de medewerker onderzoekt de loopbaancoach wat er aan de hand is en wat er nodig is om het werk weer met succes op te pakken.