Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Jobsearchers maken werk van werk

Aandacht voor belangrijke trends, huidige arbeidsmarkt, generatiekloof, kansrijke beroepen en tips voor medewerkers die een nieuwe baan zoeken.

Jobsearchers Liesbeth Schurink en Lonneke Trommar geven een toelichting op de kansen en uitdagingen bij het begeleiden van medewerkers die tijdens spoor 2 re-integratie op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Belangrijke trends op de arbeidsmarkt

  • Vijf generaties werken samen, maar staan vaak anders tegenover werk: de oudere generatie voelt zich erg verantwoordelijk en werk is belangrijk als bron van inkomsten. Voor jongeren geldt vaak dat behalve geld de waarde van werk en werkvariatie drijfveren zijn.
  • Welzijn van de medewerker: duurzaam werken, vitaliteit, diversiteit en inclusie, voorkomen van verzuim krijgen steeds meer aandacht.
  • Arbeidsmarktkrapte: door de krapte moeten we efficiënter en slimmer werken, meer productiviteit. Talent aantrekken en behoud van medewerkers staan hoog op de agenda van HR.
  • Technologie: functies verdwijnen en nieuwe banen ontstaan door technologie. Groei in digitale dienstverlening
  • Het aantal ZZP-ers is bijna verdubbeld sinds 2014.

Wat betekent dit voor de medewerkers die wij begeleiden?

  • Dat er kansen zijn op de arbeidsmarkt.
  • De arbeidsmarkt is volop in beweging: terwijl er banen verdwijnen ontstaan er ook nieuwe. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt bij jobcarven en jobcraften
  • Als adviseurs leren we medewerkers om eigen regie te nemen, wat wil jij, wat is je meerwaarde, waar word je blij van, pas je nog bij je huidige functie?
  • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Gevraagde vaardigheden veranderen namelijk ook in de tijd.
  • Maak duurzame keuzes op gebied van functie en sector, onderzoek waar groei zit, dus kansen en mogelijkheden, bv Duurzaamheidsector, Veiligheid, Data, AI en Zorg.

De re-integratieadviseur en de jobsearcher

Voor kansrijke en toekomst-georiënteerde banen zien we vaak een tekort aan specifieke vak- of theoretische kennis en ervaring. Lichamelijke en soms ook mentale beperkingen kunnen  rol spelen, net als beperkte digitale vaardigheden bij de zoektocht naar een nieuwe functie.

Dat betekent voor re-integratieadviseurs dat het belangrijk is om medewerkers te begeleiden naar een baan die bij hen past. Waarbij oplossingsrichtingen zijn:

  • Bijscholing of omscholing door opleiding en/of praktijkleren (leerwerktrajecten)
  • Digitale vaardigheden verbeteren
  • Werkervaringsplaats of stage
  • Denken in mogelijkheden, positieve mind set, wat kan de medewerker wel!

Nadat de re-integratieadviseur de medewerker heeft voorbereid op het zoeken naar werk door het bepalen van passende arbeidsmogelijkheden en het maken van een cv (zie ook re-integratie spoor 2) gaat de jobsearcher met de medewerker aan de slag om de kortste route naar werk te vinden. Waar nodig ondersteunt de jobsearcher met het organiseren van een re-integratiewerkervaringsplek en (vakinhoudelijke) netwerkgesprekken. Dit  helpt mensen de drempel naar de arbeidsmarkt over, waarbij ze beren op de weg op een laagdrempelige manier wegnemen. Daarbij worden tips over het gebruik van social media, AI, attenderen op netwerkbijeenkomsten en opendagen bij bedrijven gegeven, net als nieuwe manieren van solliciteren.

Hoe kunnen we je helpen?

Keuzehulp

De keuzehulp helpt je met het nadenken over je vraag en welk traject het beste bij je past.
Keuzehulp

Chat

Stel je vraag via de chat of mail naar info@focusnederland.nl. We zijn op werkdagen van 08.30-17.00 uur bereikbaar.
Chat

Telefonisch contact

Je kunt ons op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur bereiken op 088 007 14 00. Wil je liever teruggebeld worden? Dat kan ook. Stel je vraag dan via ons contactformulier.
Bellen