Ik ben een medewerker Ik ben een werkgever Aanmelden

Werkervaringsplaats vergroot kans op nieuwe baan

nieuwsbericht WEP

Werkervaringsplaatsen (WEP) zijn banen binnen een organisatie bedoeld voor mensen om werkervaring op te doen. Een WEP wordt vaak ingezet voor mensen die re-integreren in spoor 2 en op zoek zijn naar een nieuwe functie, mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt of langdurig werkloos zijn, of die een carrièreswitch willen maken. Het doel van een werkervaringsplaats is om de deelnemer praktische ervaring op te laten doen, vaardigheden te laten ontwikkelen, weer in het werkritme te komen en de kans op een betaalde baan te vergroten.

Bij Focus Nederland gaat het vooral om het plaatsen van re-integratie kandidaten bij werkgevers waarbij het doel tweeledig is:

  1. Vergroten belastbaarheid en weer werkritme krijgen
  2. kans op een nieuwe baan vergroten

Structuur en arbeidsritme

Een WEP is altijd bij een andere werkgever dan waar men in dienst is. Het leidt tot opbouw van structuur in iemands leven. Na een periode van uitval is het weer wennen aan regelmatige verplichtingen, (zakelijk) contact met anderen en om met andere onderwerpen en taken bezig te zijn. Kortom: structuur en arbeidsritme opbouwen.

Daarnaast is het mogelijk om belastbaarheid te toetsen en te vergroten. Welke taken en verantwoordelijkheden gaan goed, welke zijn te zwaar en/of niet meer haalbaar? En, kunnen er nieuwe werkzaamheden aan toegevoegd worden? Onder begeleiding van de bedrijfsarts worden uren opgebouwd. De re-integratie adviseur, werkgever en medewerker bepalen in overleg de taken en verantwoordelijkheden.

Als laatste kan een WEP een kijkje geven in een andere branche of in ander type werk. De medewerker onderzoekt of een nieuw geformuleerde functie ook echt passend kan zijn. Een WEP is een veilige omgeving om ervaring op te doen en een netwerk op te bouwen. De geleerde vaardigheden en ervaring kunnen aan het cv toegevoegd worden, waardoor het makkelijker wordt om een passende baan te vinden.

Aan de WEP zitten geen kosten verbonden. Werkgevers bieden een WEP gratis aan, de werkgever waar de kandidaat nog in dienst is betaalt het salaris, indien er nog sprake is van re-integratie spoor 2. Het is mogelijk dat een WEP resulteert in een vaste aanstelling, daarover later.

Als werkgever een werkervaringsplaats aanbieden

Een werkgever kan, in het kader van maatschappelijke verantwoordelijkheid, mensen helpen werkervaring op te doen door een WEP beschikbaar te stellen. Hiermee wordt iemand de kans geboden om arbeidsritme op te bouwen of ervaring te krijgen in een ander soort functie.

Een andere reden voor het aanbieden van een WEP kan zijn om een nieuwe medewerker aan te trekken. Als de deelnemer en de organisatie tevreden zijn kan een WEP tot een dienstverband leiden. Een WEP duurt gemiddeld drie maanden en is een goede manier om te kijken of iemand bij de organisatie past en vice versa. Het kan de medewerker van morgen of overmorgen zijn!

De werkzaamheden die de medewerker verricht zijn kosteloos. Uiteraard is het wel nodig om de medewerker in te werken en te begeleiden. Medewerkers die vanuit Focus bij een werkgever worden geplaatst worden in het traject door de Focus re-integratieadviseur ondersteund.

Organisaties die open staan om een werkervaringsplaats aan te bieden kunnen contact opnemen met info@focusnederland.nl of bellen met 088 007 1400.

 

Hoe kunnen we je helpen?

Keuzehulp

De keuzehulp helpt je met het nadenken over je vraag en welk traject het beste bij je past.
Keuzehulp

Chat

Stel je vraag via de chat of mail naar info@focusnederland.nl. We zijn op werkdagen van 08.30-17.00 uur bereikbaar.
Chat

Telefonisch contact

Je kunt ons op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur bereiken op 088 007 14 00. Wil je liever teruggebeld worden? Dat kan ook. Stel je vraag dan via ons contactformulier.
Bellen